Pri kreativnem poklicu, kot je moj, se mi velikokrat zgodi, da kakšen dan sploh ne vem, kaj bi risala. Kot da sem izčrpala že vse možne ideje … Da ni več nič novega, kar bi še lahko ustvarila … Takšnih dni je žal veliko, če ustvarjam vsak dan in se moram vsak dan domisliti novih idej za izdelke. 

Pomembno je, da navdih črpamo iz stvari, ki jih imamo sami radi, ter da tudi ustvarjamo, kar nas veseli.

Žal ne poznam popolne rešitve za takšne težave in tudi ne vem, kako se s tem spopadajo drugi, imam pa nekaj načinov, ki jih uberem jaz, ko pride tak dan. Velikokrat si pomagam tako, da prebrskam fotografije na spletu ali pa pogledam v svojo zbirko referenčnih fotografij, ki sem jih sama fotografirala ali pa shranila samo zato, ker mi je bilo všeč vzdušje na sliki. Včasih dobim ideje tudi iz filmov, serij ali knjig. Ponavadi pa inspiracija pride kar iz vsakodnevnega življenja. 

Pomembno je, da navdih črpamo iz stvari, ki jih imamo sami radi, ter da tudi ustvarjamo, kar nas veseli. Ker še posebej rada slikam okolje in naravo, dobim navdih iz prav tam. Pomagajo mi tudi potovanja, vendar je to zaradi trenutnih razmer omejeno. Zato spet nestrpno pričakujem, kdaj bom spet lahko obiskala kakšen prečudovit kraj, kjer še nisem bila, in bom lahko iz tega povlekla ogromno inspiracije in motivacije za ustvarjanje. 

Povrhu vsega tega pa se mi zdi, da je najbolj pomemben počitek. Da se znamo zavedati, da včasih naši možgani preprosto ne zmorejo več delovati, da ni nič narobe, če si vzamemo čas zase in par dni oddiha od ustvarjanja. Kdo ve, morda bo pa naslednja ideja prišla ob najmanj pričakovanem času.

 Avtorica: Maruša Gorjup

Poveži se z mano na Facebook & Instagram

Recent Posts

Recent Comments