Objavljeno v 2. številki revije Domžalec, Junij 2021.


Z Domžalcem vas lepo vabiva na brezplačno poletno jogo.

Skupaj bomo odrolali jogijske podloge in izvajali cikle Pozdrava soncu.

Potekala bo v Češminovem parku v Domžalah, ob četrtkih, in sicer 5., 12., 19. in 26. avgusta ob 19. uri. Vadba bo trajala 60 minut.

Svojo prisotnost sporočite na e-mail: maja.maselj@domzalec.si (Pridržujemo si pravico do spremembe).

S seboj prinesite svojo podlogo, steklenico vode in pridite oblečeni v udobnih oblačilih.
Praksa joge je namenjena vsem, ki želite razmigati svoje telo, sprostiti napetosti ter skrbi in z globokim vdihom zajeti nov val sveže energije v svoje telo.

Vadba joge je na lastno odgovornost.


POZDRAV SONCU

Pozdrav soncu, v sanskrtu znan kot Surya Namaskar, je najbolj znano zaporedje položajev v jogi. Sestavljeno je iz 12 asan (telesnih položajev), ki prehajajo druga v drugo z usklajenim dihanjem. Beseda Surya pomeni sonce, Namaskar pa pozdrav. Sonce nas napolni z energijo in greje, prinaša optimizem v naša življenja in nam daje svetlobo. Z rednim izvajanjem Pozdrava soncu poskrbimo za usklajenost svojega notranjega ritma z ritmom sonca in narave.

S ciklom Pozdrava soncu večinoma pridemo v stik, ko se udeležimo svojih prvih jogijskih ur. Skozenj spoznamo osnovne asane, njihove učinke in pravilno izvedbo, na kateri gradimo nadaljno osebno prakso joge. Vsaka asana nosi svoj pomen in se še poglobljeno osredotoča na določen predel telesa. V ciklu spoznamo zaklone, ki odpirajo in raztezajo mišice prsnega koša. Predstavljajo aktivnost in sprejemanje, medtem ko predkloni simbolizirajo spuščanje in sproščanje. V njih raztezamo zadnji del telesa. Asani deska in skleca krepita mišice trebušnega centra in rok ter simbolizirata notranjo moč. V izpadnem koraku pa raztezamo mišice hrbta in kolkov za lahkotnejše gibanje. Ko aktiviramo svoje telo, posledično občutimo tudi spremembe na mentalnem in čustvenem nivoju. Skozi vadbo sproščamo zakrčene dele telesa, da ponovno v sebi vzpostavimo naravno stanje in to je sproščenost. Sproščeno telo pomeni odprt in fleksibilen um. Pomeni, da se bolj konstruktivno soočamo z različnimi čustvenimi stanji in življenjskimi izzivi.

Cikel Pozdrava soncu lahko izvaja vsak posameznik

Poznamo osnovni cikel Pozdrava soncu. Ampak ker so naša telesa in zmogljivosti različni, obstaja tudi več variacij le-tega. Ta vsebujejo prilagojene telesne položaje in prilagojeno hitrost izvajanja, da je lahko cikel približan vsakemu posamezniku. Izvajamo ga lahko počasi in na ta način umirimo svoj um ali pa svoje telo povabimo v dinamični ples giba in diha, ki nas energizira. Joga je bogata vadba, ki nam daje svobodo izbire in odločanja za tisto, kar je za nas pravo in pristno. Spodbuja dobro počutje v svoji koži in sprejemanje sebe takšnega, kot smo z vsemi nepopolnostmi, ki pa nas v resnici delajo edinstvene.

Primeren čas za izvajane cikla Pozdrava soncu

Priporočljivo je, da se Pozdrav soncu izvaja zjutraj v času sončnega vzhoda na prazen želodec, da pripravimo in opolnomočimo svoje telo na vsakdanje izzive, ki nam jih prinaša življenje. Ker pa to ni vedno mogoče zaradi različnih stilov in tempa življenja, si lahko čas vadbe prilagodimo. Predvsem je pomembno, da si vzamemo čas zase in ozavestimo ter prisluhnemo sporočilom svojega telesa.

Koristi Pozdrava soncu:

• krepi in razteza celotno telo,
• z redno vadbo postane telo močnejše in gibčnejše,
• lahko vpliva na izboljšanje prebave,
• vpliva na pravilno delovanje vseh glavnih žlez,
• sproščanje napetosti ter stresa,
• razstrupljanje telesa ter masaža notranjih organov,
• ob redni vadbi se izboljša imunski sistem.

POTEK POZDRAVA SONCU:

Cikel pozdrava soncu je, ko naredimo celostno serijo na DESNO IN LEVO STRAN. Vedno začnemo z DESNO NOGO.

1. GORA: stopala so skupaj ali malo narazen in kolena rahlo pokrčena. Hrbtenica je pokončna in dlani pred srcem.
2. ZAKLON: aktiviramo mišice medeničnega dna in z vdihom odpiramo sprednji del telesa. Vrat je podaljšek hrbtenice.
3. PREDKLON: z izdihom odhajamo v predklon, kolena lahko ostajajo rahlo pokrčena, raztezamo zadnji del telesa in masiramo trebušne organe.
4.IZPADNI KORAK: z desno nogo stopimo nazaj in smo pozorni, da sprednje koleno ostaja nad gležnjem. Položaj razteza stegenske mišice in hrbtenico. Hrbtenica je poravnana in vrat podaljšek hrbtenice, z rokama se aktivno odrivamo od podlage.
5. DESKA: iztegnemo desno nogo nazaj, pridruži se ji leva noga. Ramena ostajajo nad zapestjem, krepimo trebušne mišice in roke.
6. SKLECA: z izdihom odhajajo v zaporedju dol kolena, prsni koš in brada. Zadnjica ostaja gor, komolci ob telesu.
7. KOBRA: z vdihom odhaja trup med roki in odpiramo prsni koš. Aktivacija hrbtnih mišic nas dviguje, hkrati potisnemo sramno kost navzdol. Podaljšujemo vrat, ramena potiskamo stran od ušes in odpiramo prsni koš.
8. STREŠICA: z izdihom spodvihamo prste in dvigujemo trtico proti stropu. Peti spuščamo ob podlago. Raztezamo celoten zadnji del telesa.
9. IZPADNI KORAK: z desno nogo stopimo naprej.
10. PREDKLON: z levo nogo stopimo naprej v predklon. Z vdihom in ravno hrbtenico se dvigujemo navzgor.
11. ZAKLON.
12. GORA.

CELOTEN POTEK PONOVIMO ŠE NA LEVO STRAN.

Priporočljivo je, da se Pozdrav soncu naučite pri kvalificiranemu izvajalcu joge.

Avtorica: Maja Maselj

Deli prispevek s prijatelji!