Kako začeti delati na sebi

Kako začeti delati na sebi? Za začetek je na mestu vprašanje, ali si spremembe sploh želimo in kaj smo pripravljeni zanjo storiti ter žrtvovati. Smo pripravljeni sprejeti odgovornost za svoje življenje in izstopiti iz cone udobja, v kateri se zgolj vrtimo v začaranih krogih ponavljajočih se situacij, vzorcev in odnosov? Če je odgovor da, potem se začne veliko potovanje in raziskovanje svoje lastne biti.

Za izstop iz cone udobja je potreben pogum. Sprememba ni nikoli lahka, ampak če je v skladu z našimi resničnimi željami, je to pot, ki omogoča osebno zadovoljstvo in samorealizacijo. Sprememb se bojimo, ker ne vemo in ne vidimo, kaj nas čaka zunaj našega udobja in vsega, kar poznamo in predvidevamo, da se bo zgodilo. In trenutek, ko izgubimo ta občutek prepričanosti, se vklopita um in domišljija. Izredno močni orodji, saj z njima lahko ustvarimo pozitiven ali negativen scenarij. Vse pa je odvisno od nas samih, za katerega se bomo odločili. Da korak k spremembi lažje storimo, nam lahko pomagajo tudi isto misleči ljudje, ki razumejo, kaj prestajamo. Pogovori in izražanje svojih misli ter ubesedenje čustev omogočajo, da se naša bit postopoma vedno bolj jasni in kristalizira.

Danes imamo na voljo tudi veliko znanja in informacij, ki je bilo prej dostopno le določenim. Prebiramo in vadimo lahko zelo učinkovite metode ter tehnike, ki pomagajo k sproščanju stresa in prepričanj, ki nas omejujejo, ter čustvenih nabojev, ki tičijo v našem fizičnem telesu. Vsi ti nivoji so med seboj prepleteni in vplivajo drug na drugega in s tem, ko ozavestimo ter sprostimo določeno stvar na fizični, mentalni ali čustveni ravni, se posledično zgodijo spremembe tudi na drugih dveh ravneh. Ozaveščanje naših omejitev, prepričanj, mentalnih in čustvenih vzorcev prinaša povečanje osebne energije. Vse, kar pripeljemo iz podzavesti na površje, nas ne nadzira več. Vzamemo moč nazaj v svoje roke. Imamo mnogo tehnik in orodij, po katerih se počutimo boljše. To so naprimer joga, taichi, pilates, meditacija, sprehodi v naravi, delavnice za osebno rast.

Pri delu na sebi naj bo glavno vodilo to, da delujemo z nežnostjo do sebe in nikoli z agresijo. Sprejemajmo vse vidike sebe, tudi tiste, ki nam niso najbolj všeč. Soočimo se z njimi in jih sprejmemo.

Vse, česar se branimo, ustvarja dodaten upor.
Le kdo si želi, da bi tisto, kar nam ni najbolj pri srcu, še dodatno opozarjalo nase. Verjetno nihče … zato pa pojdimo v spremembe s potrpežljivostjo in nežnostjo.

Delo na sebi se vedno izplača. Zato kar zavihajmo rokave in naredimo prvi korak ven iz naše cone udobja. Ko bomo gledali nazaj, bomo veseli za spremembe, ki so nam jih prinesli ti koraki.

Avtorica: Maja Maselj

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Log In

Don’t have an account?